Αναστάσιος Νικολόπουλος

EL  EN

Αναστάσιος Νικολόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής

Ο Αναστάσιος Δ. Νικολόπουλος γεννήθηκε το 1972. Είναι απόφοιτος του Προτύπου Ελληνικού Κλασικού Λυκείου Αναβρύτων (1990) και πτυχιούχος κλασικής φιλολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1994). Μετεκπαιδεύτηκε στη λατινική φιλολογία στο Corpus Christi College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου αναγορεύτηκε αρχικά Master of Studies in Greek and/or Latin Literature (1995) και τελικά Διδάκτωρ Φιλοσοφίας (D.Phil.) της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών (2001). Έχει διδάξει ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων κλασικής φιλολογίας στο St. John’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1998) και κατόπιν αποκλειστικά λατινικής φιλολογίας στα Πανεπιστήμια Πατρών (2002-2005) και Πελοποννήσου (από το 2004). Το 2008 ανέλαβε καθήκοντα ως Λέκτορας Λατινικής Φιλολογίας στο Τμήμα ΙΑΔΠΑ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το 2015 ως Επίκουρος Καθηγητής επί θητεία στο ίδιο τμήμα, παράλληλα όμως διδάσκει λατινικά και στο Τμήμα Φιλολογίας.

Στις δημοσιεύσεις του έχει ασχοληθεί κυρίως με την επική ποίηση, τα γηρατειά και τις αφηγηματικές τεχνικές. Έχει δημοσιεύσει σχολιασμένες εκδόσεις του Τρίτου (2014) και του Δέκατου (2004) βιβλίου των Μεταμορφώσεων του Οβιδίου στη «Βιβλιοθήκη Αρχαίων Συγγραφέων» των εκδόσεων Στιγμή. Έχει συνεργαστεί αρκετές φορές με τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια για τη μετάφραση και επιμέλεια αγγλικών και γαλλικών βιβλίων αρχαιογνωστικού περιεχομένου. Έχει επίσης συνεργαστεί για την έκδοση λατινοελληνικού λεξικού από το University Studio Press. Πρόσφατα ξεκίνησε τη συγγραφή μελέτης για την αφήγηση στην αρχαϊκή λατινική κωμωδία, ενώ στη διδασκαλία του στο ΤΙΑΔΠΑ προσπαθεί να φωτίσει τις οικονομικές πτυχές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των Ρωμαίων της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου.

Στοιχεία επικοινωνίας: email: adnikolo@gmail.com

Τηλ.: 27210 65144

Το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών του ΤΙΑΔΠΑ είναι πιστοποιημένο από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) (2018-2023) με τον ανώτατο βαθμό. Δείτε εδώ το κείμενο της αξιολόγησης