Ιωάννα Σπηλιοπούλου

EL  EN

Ιωάννα Σπηλιοπούλου, Καθηγήτρια

Η Ιωάννα Κ. Σπηλιοπούλου σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλασική και Χριστιανική Αρχαιολογία, την Ιστορία της Τέχνης και τη Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Είναι διδάκτωρ της Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Bochum (ειδίκευση στη Ρωμαϊκή Αρχαιολογία). Δίδαξε Νεοελληνική Γλώσσα, Λογοτεχνία και Πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο του Ερλάνγκεν - Νυρεμβέργης (1982-2003) και Νεοελληνικό Πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο του Würzburg (1994-97). Το 2008 διορίστηκε Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Καλαμάτας με γνωστικό αντικείμενο «Αρχαιογνωσία και Ιστορία του Πολιτισμού» και το 2017 εξελέγη στο ίδιο Τμήμα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια (υπό διορισμόν) με γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία και Διαχείριση του Πολιτισμού».

Έχει διδάξει στο Διαπανεπιστημιακό και Διατμηματικό ΠΜΣ «Ηθική Φιλοσοφία» του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2010-2014) και στο ΠΜΣ «Βιώσιμη Ανάπτυξη», Κατεύθυνση «Τοπική Ανάπτυξη», του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (2014-2017). Είναι μέλος της Τριμελούς Συντονιστικής Επιτροπής και διδάσκουσα στο ΠΜΣ «Διαχείριση και ανάδειξη πολιτισμικών αγαθών και περιβάλλοντος» του Τ.Ι.Α.Δ.Π.Α. Επίσης διδάσκει στο  ΠΜΣ «Νεότερη και σύγχρονη ιστορία: Νέες θεωρήσεις και προοπτικές» του Τ.Ι.Α.Δ.Π.Α.

Είναι συγγραφέας της μονογραφίας Kaiserzeitliche Grabaltäre Niedermakedoniens (Peleus 15, Mannheim und Möhnesee 2002). Έχει συνεργαστεί στο βιβλίο του Έγκερτ Πέλμαν Δράμα και μουσική στην Αρχαιότητα (Καστανιώτης, Αθήνα 2000), ενώ έχουν συγγράψει από κοινού τη μονογραφία Η Αρχαία Ελληνική Μουσική στο πλαίσιο της Αρχαίας Ελληνικής Ποίησης (Ιόνιο Πανεπιστήμιο / Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Κέρκυρα 2007). Έχει επιμεληθεί από κοινού με τον Α. Δουλαβέρα τον αφιερωματικό τόμο Μεσσηνία: Συμβολές στην ιστορία και στον πολιτισμό της (επιστημονική εποπτεία Γ. Ξανθάκη-Καραμάνου, Παπαζήσης, Αθήνα 2012). Έχει δημοσιεύσει άρθρα για την επιτύμβια ρωμαϊκή τέχνη, την πρόσληψη της αρχαιότητας στο Βυζάντιο και τη Δύση, τον ελληνικό Νεοκλασικισμό, τον Ειρηναίο Θείρσιο, τη Διαχείριση Πολιτισμικών Αγαθών, τη Νεοελληνική Λογοτεχνία και τη διδασκαλία των Νέων Ελληνικών.

Πλήρες βιογραφικό

Στοιχεία επικοινωνίας: email: iaspi@uop.gr   iaspi@otenet.gr

Τηλ.: 27210 65114 / Fax: 27210 65112

Το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών του ΤΙΑΔΠΑ είναι πιστοποιημένο από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) (2018-2023) με τον ανώτατο βαθμό. Δείτε εδώ το κείμενο της αξιολόγησης