Θανάσης Χρήστου

EL  EN

Θανάσης Χρήστου
Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας 

     Ο Θανάσης Χρήστου είναι Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών (Καλαμάτα) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Γεννήθηκε το 1963 στις Θεσπιές Θηβών, όπου ολοκλήρωσε την εγκύκλια παιδεία του και στη συνέχεια σπούδασε Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή των Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης, του Μονάχου και των Αθηνών. 

Eπίκεντρο των μελετών και των άρθρων του αποτελεί η Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία του Ελληνικού Κράτους (1830 έως σήμερα) και ειδικότερα η συγκρότηση των πολιτικών θεσμών, η ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι ζυμώσεις του φοιτητικού κινήματος, η συγγραφή βιογραφιών σημαντικών προσωπικοτήτων που σημάδευσαν την ελληνική κοινωνία, η ανάδειξη άγνωστων πτυχών της ιστορίας της Κατοχής και της Αντίστασης μέσα από τα γερμανικά αρχεία και η διαμόρφωση των ιδεολογικών ρευμάτων στον μείζονα ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο κατά τον 19ο, τον 20ό και τον 21ο αιώνα.

Το επιστημονικό του έργο απαρτίζεται από μία σειρά βιβλίων, μελετών και άρθρων.

Επίσης, έχει συμμετάσχει σε μία πληθώρα ελληνικών και διεθνών συνεδρίων και είναι μέλος αρκετών ομόλογων επιστημονικών ενώσεων και εταιρειών.

Από τον Σεπτέμβριο του 2004 έως σήμερα διδάσκει ανελλιπώς στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου το γνωστικό αντικείμενο της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, με πρωτοβουλία του, ιδρύθηκε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία: Νέες θεωρήσεις και προοπτικές», ενώ, τον Φεβρουάριο του 2017, πάλι με ενέργειές του συστάθηκε το «Εργαστήριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας» και τον Ιούλιο του 2018 ιδρύθηκε το Θερινό Σχολείο «Διαδρομές στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία» που λειτουργούν σήμερα υπό τη διεύθυνσή του. Τρεις ακαδημαϊκοί θεσμοί που στοχεύουν στην εκπαίδευση νέων ερευνητών και επιστημόνων και συμβάλλουν στην ανάδειξη κρίσιμων κεφαλαίων της Ελληνικής Ιστορίας του 19ου, του 20ού και του 21ου  αιώνα στη συνάφειά της με τον ευρωπαϊκό κόσμο και φυσικά μέσα από πρωτογενές υλικό ελληνικών και ξένων αρχείων (εκδόσεις, διεθνή συνέδρια, ερευνητικά προγράμματα, διαλέξεις, ανταλλαγές φοιτητών κ. ά.).

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία: Νέες θεωρήσεις και προοπτικές

Εργαστήριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας

Ο ρόλος των Νέων στο Μέτωπο, την Κατοχή και την Αντίσταση (1940-1944)

Πλήρες βιογραφικό
Διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών    
Παλαιό Στρατόπεδο - Ανατολικό Κέντρο                     24100 Καλαμάτα
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 27210-65156,      6977-677042
Email:   thachristou@yahoo.gr      -      christou@uop.gr

Το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών του ΤΙΑΔΠΑ είναι πιστοποιημένο από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) (2018-2023) με τον ανώτατο βαθμό. Δείτε εδώ το κείμενο της αξιολόγησης