ERASMUS ΣΠΟΥΔΕΣ

Πρόγραμμα Erasmus+ - Consilium

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+

Το Πρόγραμμα Erasmus+ πήρε το όνομά του από την αναγνωρισιμότητα του Προγράμματος Erasmus στο πλαίσιο των προηγουμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό στοχεύει στην ανάδειξη των δεξιοτήτων, της απασχολησιμότητας καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης. Το Erasmus+ δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές εγγεγραμμένους σε Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε όλα τα επίπεδα σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό) να μετακινηθούν για σπουδές σε συνεργαζόμενο Ίδρυμα του εξωτερικού με πλήρη αναγνώριση για το διάστημα των σπουδών τους. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να πραγματοποιήσουν Πρακτική Άσκηση σε φορέα υποδοχής του εξωτερικού με πλήρη αναγνώριση για το διάστημα του έργου τους (πληροφορίες: erasmus.uop.gr)

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ERASMUS+ ΣΤΟ ΤΙΑΔΠΑ

Η κινητικότητα των φοιτητών στο ΤΙΑΔΠΑ γίνεται μέσω του Erasmus+ και ρυθμίζεται κεντρικά, από τον ιδρυματικό κανονισμό Erasmus+ (ΠΑΠΕΛ). Το ΤΙΑΔΠΑ επιβλέπει την λειτουργία του Erasmus+ στο Τμήμα μέσω ενός ακαδημαϊκού συντονιστή, που ορίζεται από την Γ.Σ. Ο ακαδημαϊκός συντονιστής συνεργάζεται με το γραφείο Erasmus+ του ΠΑΠΕΛ, καθώς και με τα ιδρύματα υποδοχής και επίσης μεριμνά για την σύναψη νέων συμφωνιών που να αντανακλούν στα ερευνητικά και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα του τμήματος. Επιπλέον, ο συντονιστής οργανώνει ενημερωτικές συναντήσεις με στόχο την προώθηση του προγράμματος και αξιολογεί μία φορά ανά εξάμηνο τις αιτήσεις για την λήψη της υποτροφίας Erasmus+ φοιτητών του τμήματος, καθώς και τις αιτήσεις εισερχομένων φοιτητών Erasmus+ . Σε ατομικό επίπεδο, καθοδηγεί τους φοιτητές/τριες ως προς κάθε ακαδημαϊκό ζήτημα που άπτεται της μετακίνησης, από την επιλογή φορέα ως την επιλογή μαθημάτων στο εξωτερικό. Επιπλέον, έχει την ευθύνη της αναγνώρισης των μαθημάτων στο οικείο τμήμα. Τέλος, οι συντονιστές επιβλέπουν επίσης την ομαλή ένταξη των εισερχόμενων φοιτητών Erasmus+ στο τμήμα και τους παρέχουν συμβουλευτική. Ενημερωτικό υλικό σχετικά με τα συμβαλλόμενα ιδρύματα για τους/τις εξερχόμενους φοιτητές/τριες υπάρχουν στο Erasmus+ UOP και στην ιστοσελίδα ΤΙΑΔΠΑ

ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

Για τις υπάρχουσες συμφωνίες του Τ.Ι.Α.Δ.Π.Α. με ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού, βλ. εδώ.

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ / ΠΑΡΟΧΕΣ

Οι φοιτητές μπορούν να μετακινηθούν για σπουδές από 2 έως 12 μήνες σε κινητικότητα με φυσική παρουσία ανά κύκλο σπουδών, από το 1ο έτος των σπουδών τους. Η περίοδος αυτή μπορεί να περιλαμβάνει συμπληρωματικά μια περίοδο πρακτικής άσκησης, εφόσον προγραμματιστεί, και μπορεί να οργανωθεί με διαφορετικούς τρόπους: 1) είτε η μία δραστηριότητα μετά την άλλη 2) είτε και οι δύο ταυτόχρονα. Ο συνδυασμός ακολουθεί τους κανόνες χρηματοδότησης που αφορούν την κινητικότητα για σπουδές. Το ποσό επιχορήγησης που λαμβάνει ο φοιτητές που μετακινείται για σπουδές ή για πρακτική άσκηση θεωρείται ως συμβολή στο συνολικό κόστος της κινητικότητας. Το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης του φοιτητή που μετακινείται στο εξωτερικό για σπουδές καθορίζεται ανάλογα με την χώρα υποδοχής ως εξής:

ΟΜΑΔΑ 1 | ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ 

  • ΧΩΡΕΣ: Δανία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ιρλανδία, Λίχτενσταϊν, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Σουηδία | Χώρες Εταίροι από την Περιφέρεια 14: Νήσοι Φερόες, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο
  • ΠΟΣΟ: Ποσό μηνιαίας επιχορήγησης (ευρώ/μήνα): 520

ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΜΕΣΑΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

  • ΧΩΡΕΣ: Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Μάλια, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία | Χώρες Εταίροι από την Περιφέρεια 5: Ανδόρα, Μονακό, Σαν Μαρίνο, Βατικανό
  • ΠΟΣΟ: Ποσό μηνιαίας επιχορήγησης (ευρώ/μήνα): 470  

ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

  • ΧΩΡΕΣ: Βουλγαρία, Κροατία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία
  • ΠΟΣΟ: Ποσό μηνιαίας επιχορήγησης (ευρώ/μήνα): 420

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Φοιτητές/τριες και προσφάτως αποφοιτήσαντες/σασες με λιγότερες ευκαιρίες που συμμετέχουν σε σπουδές ή πρακτική άσκηση, λαμβάνουν μια συμπληρωματική ενίσχυση πέραν της επιχορήγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την κάλυψη των ατομικών δαπανών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, ύψους 250 ευρώ ανά μήνα. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Erasmus + του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.


Ε Π Ι Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Α

Υπεύθυνη Γραφείου ERASMUS+

Βασιλική Γιωννά ( Τηλ. +30-27520-70222 // Εmail: erasmus@uop.gr )

Ακαδημαϊκός υπεύθυνος ΤΙΑΔΠΑ

Καθηγητής Αθανάσιος Χρήστου, Πρόεδρος ΤΙΑΔΠΑ (τηλ. + 30-2721-65-156 // e-mail: thachristou@yahoo.gr - christou@uop.gr), με αναπληρώτρια την κα Ανδρονίκη Μακρή, Επίκουρη Καθηγήτρια επί θητεία (e-mail: amakri@uop.gr) για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2024-2025.

Αναστάσιος Νικολόπουλος, μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής (τηλ. + 30-27210-65-144 // e-mail: adnikolo@go.uop.gr, adnikolo@gmail.com) για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2024-2025. 

Πληροφορίες για τη διαμονή των φοιτητών/τριών ERASMUS+ στις Εστίες της Καλαμάτας:

Σταυρούλα Μπάμπαλη (Email: erasmus.kal@go.uop.gr)                   

ERASMUS ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Επίσης, παρέχεται στους φοιτητές/τριες η δυνατότητα να αναλάβουν σε προαιρετική βάση πρακτική άσκηση μέσω του Erasmus+, σε φορείς στο εξωτερικό. Το πρόγραμμα Erasmus+ χρηματοδοτεί φοιτητές να πραγματοποιήσουν Πρακτική Άσκηση σε φορέα υποδοχής του εξωτερικού με διάρκεια κινητικότητας από 2-12 μήνες και με δικαίωμα μηνιαίας επιχορήγησης ανάλογα με την χώρα υποδοχής. Η ΠΑ μπορεί να υλοποιηθεί σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε συγκεκριμένες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει των προγραμματικών συμφωνιών του Τμήματος. Αρμόδια υπηρεσία για το πρόγραμμα Erasmus+ είναι τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Ιδρύματος.

Η Πρακτική Άσκηση (ΠΑ) μέσω του Προγράμματος Erasmus+ πιστώνεται με ECTS κατ’ αναλογία προς την πρακτική άσκηση που πραγματοποιείται στην ημεδαπή. Αναλυτικά:

  • Πρακτική άσκηση τρίμηνης διάρκειας πλήρους απασχόλησης πιστώνεται με 18 ECTS.
  • Πρακτική άσκηση μεγαλύτερης διάρκειας πιστώνεται κατ’ ανώτατο με 18 ECTS.
  • Πρακτική άσκηση τρίμηνης διάρκειας μερικής απασχόλησης πιστώνεται με 12 ECTS.
  • Πρακτική άσκηση μικρότερης διάρκειας δεν αναγνωρίζεται ως αντίστοιχη και δεν πιστώνεται με ECTS
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ / ΠΑΡΟΧΕΣ

Μηνιαία επιχορήγηση μέσω του προγράμματος ERASMUS+ 

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Φοιτητές/τριες και προσφάτως αποφοιτήσαντες/σασες με λιγότερες ευκαιρίες που συμμετέχουν σε σπουδές ή πρακτική άσκηση, λαμβάνουν μια συμπληρωματική ενίσχυση πέραν της επιχορήγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την κάλυψη των ατομικών δαπανών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, ύψους 250e ευρώ ανά μήνα.Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Erasmus + του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

ERASMUS Εντατικά Προγράμματα Μικτής Κινητικότητας (ΒΙΡ) 

Φοιτητές/τριες και Διδακτικό Προσωπικό του Τ.Ι.Α.Δ.Π.Α. συμμετέχουν σε Ενταντικά Προγράμματα Μικτής Κινητικότητας (B.I.P.) που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ 2021 -2027. Τα Εντατικά Προγράμματα Μικτής Κινητικότητας (ΒΙΡ) αποτελούν μέρος του νέου Προγράμματος Erasmus+ 2021-27, στη δράση ΚΑ131 «Κινητικότητα Φοιτητών και Προσωπικού ΑΕΙ»  και είναι βραχυχρόνια προγράμματα που χρησιμοποιούν καινοτόμες μεθόδους μάθησης και διδασκαλίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης διαδικτυακής συνεργασίας. Για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, πρέπει να συμμετάσχουν τουλάχιστον 15 (ή 20) φοιτητές από τα 2 (ή περισσότερα) συμμετέχοντα ιδρύματα που προέρχονται από διαφορετικές χώρες από το ίδρυμα που φιλοξενεί το πρόγραμμα.

Η διάρκεια του προγράμματος περιλαμβάνει κινητικότητα με φυσική παρουσία για διάστημα 5 έως 30 ημερών, η οποία συνδυάζεται απαραίτητα με εικονική δραστηριότητα. Οι φοιτητές και το προσωπικό που συμμετέχουν στο BIP χρηματοδοτούνται από τις θέσεις κινητικότητας φοιτητών και προσωπικού Erasmus+ του ιδρύματος αποστολής. 

Erasmus+ Blended Intensive Programme (BIP): «ArchLABS – Archaeological Heritage in Late Antique and Byzantine Sicily» 

Erasmus+ Blended Intensive Programme (BIP): «ArchLABS – ArchaeologicalHeritage in Late Antique and Byzantine Sicily» 

To 2022 και 2023 το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου συμμετείχε στο Διεθνές Θερινό Σχολείο «ArchLABS –Archaeological Heritage in Late Antique and Byzantine Sicily», που συντονίζει το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, στη Villa del Casale στην Piazza Armerina, κορυφαίο οικιστικό συγκρότημα της Ύστερης Αρχαιότητας (4ος-5ος αι. μ.Χ.), καταχωρημένο στον Κατάλογο Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το ΔΘΣ οργανώθηκε ως πιλοτικό έργο του CISEM – Centro Interuniversitario di Studi sull’ edilizia abitativa tardoantica nel Mediterraneo, σε συμφωνία με το Αρχαιολογικό Πάρκο της Morgantina και της Villa Romana del Casale. Στο ΔΘΣ συμμετέχουν επίσης το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τα πανεπιστήμια της Ρώμης, της Έννα, του Οβιέδο, της Κρακοβίας, της Στοκχόλμης και της Νότιας Φλόριντα (ΗΠΑ). Στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των φοιτητών στις μεθόδους της στρωματογραφικής ανασκαφής, καθώς και σε ψηφιακές μεθόδους συλλογής και διαχείρισης αρχαιολογικών υλικών και δεδομένων. Από πλευράς Πανεπιστημίου Πελοποννήσου συμμετείχαν συνολικά πέντε φοιτητές υπό την επίβλεψη της Επίκ. Καθ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας Μαρίας Ξανθοπούλου. 

Πληροφορίες για το ΔΘΣ του 2022 εδώ και του 2023 εδώ .

Image
Erasmus+ Blended Intensive Programme (BIP): «Cyprus Experimental Field School (CEF): From Cultural Heritage to Materials Science – The Female Potters of Cyprus»

To 2024 το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου συμμετέχει με τέσσερεις φοιτητές στο Διεθνές Θερινό Σχολείο «Cyprus Experimental Field School (CEF): From Cultural Heritage to Materials Science – The Female Potters of Cyprus» (Λευκωσία, Κόρνος, Άγιος Δημήτριος), που συντονίζει το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες τη ζωντανή παράδοση της αγγειοπλαστικής, από την κατασκευή και χρήση των αγγείων έως την εφαρμογή αναλυτικών τεχνικών, αξιοποιώντας και εθνοαρχαιολογικά αρχεία που αφορούν στη δράση Κυπρίων κεραμιστριών. Στο ΔΘΣ συμμετέχουν επίσης το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας

Πληροφορίες για το ΔΘΣ εδώ.

Image
Κανονισμός Κινητικότητας Erasmus +

Ο Κανονισμός Κινητικότητας Erasmus + περιλαμβάνει το σύνολο των πληροφοριών που σχετίζονται με την κινητικότητα των φοιτητών/τριών Τ.Ι.Α.Δ.Π.Α. στο Erasmus+ και ρυθμίζεται κεντρικά, από τον ιδρυματικό κανονισμό του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου. Το Τ.Ι.Α.Δ.Π.Α. επιβλέπει την λειτουργία του Erasmus+ στο τμήμα μέσω ενός ακαδημαϊκού συντονιστή που ορίζεται από την Γ.Σ. Ο Κανονισμός Κινητικότητας Erasmus + είναι διαθέσιμος εδώ.

Ενημερωμένο: Οκτωβρίου