- Ποιοι Είμαστε
-
Image
Το Εργαστήριο Ενάλιας Αρχαιολογίας συμπεριλαμβάνεται στην Ιδρυτική Πράξη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (ΠΔ 118/ΦΕΚ 102, Τ.1/5.5.2003/§3α), θεσπίζεται το 2007 (ΦΕΚ 1781, Τ2/5.9.2007). Το Εργαστήριο Ενάλιας Αρχαιολογίας αποτελεί μία εξειδικευμένη υποδομή του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ενεργοποιήθηκε το 2016 σε χώρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών στην Πανεπιστημιακή πόλη τής Καλαμάτας. Συνιστά το μόνο Εργαστήριο του είδους σε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της χώρας. Το Εργαστήριο αποσκοπεί στην υποστήριξη του διδακτικού και ερευνητικού έργου του Τμήματος μέσω:
α) της διδασκαλίας μαθημάτων στο αντικείμενο της Ενάλιας Αρχαιολογίας,
β) της σύστασης διδακτικών και ερευνητικών συλλογών, καθώς και
γ) της διεξαγωγής ερευνητικού έργου και αρχαιολογικής έρευνας πεδίου.
Ενδιαφέρει ιδιαίτερα η δυναμική σχέση μεταξύ πολιτισμών και υδάτων στην Ελλάδα και στην λεκάνη της Μεσογείου και, προς τούτο, η διεπιστημονική προσέγγιση της παράκτιας ζώνης με την συνδρομή των Επιστημών του Ανθρώπου, των Επιστημών της Γης και των Επιστημών της Θάλασσας.
Το εργαστήριο, επιπλέον, υποστηρίζει
α) τη διεπιστημονική τεκμηρίωση της παράκτιας ζώνης στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο μέσω της συγκρότησης θεωρητικού και μεθοδολογικού πλαισίου συστηματικής προσέγγισης της παράκτιας μεθορίου,
β) την ανασκαφή και μελέτη ναυαγίων και καταβυθισμένων θέσεων,
γ) ανθρωπολογικές έρευνες για τη ζωή σε αρχαία και σύγχρονα πλοία,
δ) την ευρεία μελέτη των υλικών και άυλων πτυχών της ανθρώπινης ενασχόλησης με τη θάλασσα.
- Διεπιστημονική, Αρχαιολογική Έρευνα του Τμήματος ιστορίας, Αρχαιολογίας και Δ. Π. Α. στη Νήσο Κεφαλληνία
-
Το Εργαστήριο διευθύνει την γεωαρχαιολογική έρευνα της παράκτιας ζώνης της Νήσου Κεφαλληνίας, αρχικά σε συνεργασία με τα καθ’ ύλην αναγνωρισμένα επιστημονικά κέντρα Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» και Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.). Το έργο συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των προσκεκλημένων φορέων-αποδεκτών της συναφούς δράσης του ερευνητικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος FP 7 ITACA (Innovation Technologies and Applications for Coastal Archaeological Sites). Το πρόγραμμα της Νήσου Κεφαλληνίας συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των εγκεκριμένων ερευνητικών προγραμμάτων διεθνώς ως φορέας έρευνας και εκπαίδευσης φοιτητών και στην αγγλική γλώσσα αναγνωρισμένος από τα αντίστοιχα ιδρύματα της αλλοδαπής. Προς τούτο συνεργάστηκε το Institute for Field Research, Fieldwork Programs 2014 και 2015 [Διαβάστε την Έκθεση 2014 εδώ (αγγλικά)]. Για τις εκθέσεις των ετών 2022 και 2023 διαβάστε εδώ και εδώ αντίστοιχα.
Image
- Διδασκαλία μαθημάτων στο αντικείμενο της Ενάλιας Αρχαιολογίας
-
Το αντικείμενο της Ενάλιας Αρχαιολογίας υποστηρίζεται στο Πρόγραμμα Σπουδών από τα μέλη ΔΕΠ του εργαστηρίου με τα ακόλουθα μαθήματα:
Εισαγωγή στην Ενάλια Αρχαιολογία
Ενάλια Αρχαιολογία Ι: Η Γεωαρχαιολογία της Παράκτιας Ζώνης
Ενάλια Αρχαιολογία ΙΙ: Η μακρά διάρκεια της Μεσόγειου
Αρχαιολογία και Ανθρωπολογία της Θάλασσας
Χερσαία και Ενάλια Αρχαιολογία Πεδίου
Διαβάστε τις περιλήψεις των προπτυχιακών μαθημάτων που προσφέρονται από τα μέλη ΔΕΠ και τους/τις επί συμβάσει διδάσκοντες/ουσες του εργαστηρίου εδώ.
- Άλλες Δράσεις
-
- Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Εργαστηρίου
-
Το Εργαστήριο εφαρμόζει τον Πρότυπο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, για τον οποίο βλέπε εδώ (Απόφαση Συγκλήτου) και εδώ (ΦΕΚ).
- Επικοινωνία
-
Διευθύντρια Εργαστηρίου: Ευγενία Γιαννούλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Ταχ. Διεύθ.: Παλαιό Στρατόπεδο-Ανατολικό Κέντρο, Καλαμάτα 24100
e-mail: archaeomarlab@gmail.com eyiannouli@gmail.comΜέλη Εργαστηρίου:
α) Χρυσάνθη Παπαδοπούλου, διατελέσασα Επίκουρη Καθηγήτρια Ενάλιας Αρχαιολογίας, ΤΙΑΔΠΑ/ΠΑΠΕΛ (2020-2023)
β) Δρ. Χριστίνα Παπούλια, Εντεταλμένη Διδάσκουσα (χειμερινό εξάμηνο ακαδημαϊκού έτους 2023-2024)
Ταχ. Διεύθ.: Παλαιό Στρατόπεδο-Ανατολικό Κέντρο, Καλαμάτα 24100