Ο ρόλος των Νέων στο Μέτωπο, την Κατοχή και την Αντίσταση (1940-1944)

«Ο ρόλος των Νέων στο Μέτωπο, την Κατοχή και την Αντίσταση (1940-1944)»
είναι ένα Ερευνητικό Πρόγραμμα
που υλοποιείται αποκλειστικά και μόνο με την αρωγή της
Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς
του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

 

    Επιστημονικός Υπεύθυνος και δημιουργός του Έργου είναι ο Θανάσης Χρήστου, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

   Αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής είναι η ομότιτλη έκδοση δύο ανεξάρτητων και αυτοτελών τόμων, 320 σελίδων ο καθένας, με πολύτιμα και αδημοσίευτα μέχρι σήμερα ιστορικά τεκμήρια  του Μετώπου, της Κατοχής και της Αντίστασης (1940-1944), που εναπόκεινται στο Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (Bundesarchiv/Militärarchiv-Freiburg) και το Ιστορικό Αρχείο του  Υπουργείου των Εξωτερικών (Politisches Archiv des Auswärtigen Amtes-Berlin).

   Το έργο προλογίζει ο κ. Παυσανίας Παπαγεωργίου, Γενικός Γραμματέας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

  Την επιμέλεια του έργου έχει ο κ. Βασίλειος Λ. Κωνσταντινόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το όλο εγχείρημα στηρίζει Ερευνητική Ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου.

Περισσότερες πλήροφορίες στο: http://rolosneon.uop.gr/

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821: ΔΡΟΜΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821: ΔΡΟΜΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

 

Το Πρόγραμμα «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821- Δρόμοι Ελευθερίας» εντάσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (Δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ - Καινοτομώ») του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2014-2020). Τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται με τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (συντονιστής), της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ» και της κινηματογραφικής εταιρείας «VIEWMASTER Films A.E.».

Στόχος του «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821: Δρόμοι Ελευθερίας» είναι η μελέτη και ανάδειξη στο ευρύ κοινό σημαντικών τοπικών παραμέτρων της εποχής του 1821 και η διασύνδεσή τους με το σήμερα, μέσα από δρόμους ιστορίας, πολιτισμού και εμπορίου. Έμφαση δίνεται σε συγκεκριμένες πτυχές της Επανάστασης του 1821 με  ιστορική σημασία και έντονη διασύνδεση με την ευρύτερη περιοχή (π.χ. προετοιμασία του αγώνα, οικονομική ζωή της περιοχής, στοιχεία αρχιτεκτονικής και πολιτισμού, πτυχές του καθημερινού βίου, έναρξη της επανάστασης, ναυμαχία του Ναβαρίνου, κ.λπ.), ώστε να περιγραφεί η πορεία των 200 ετών ιστορίας και των ιστορικών συσχετισμών.

Το Πρόγραμμα έχει διάρκεια τρία έτη (Ιούλιος 2018 - Ιούνιος 2021) με στόχο να δημιουργήσει τρία βασικά παραδοτέα – προϊόντα:

  • Μια ταινία κανονικής διάρκειας η οποία θα αφηγηθεί τα γεγονότα του 1821 σε πολυδιάστατο επίπεδο, συμπληρώνοντας τους επαναστατικούς αγώνες με την εικόνα της ιστορίας και του πολιτισμού της εποχής εκείνης.

  • Ψηφιακές πολυμεσικές εφαρμογές, που θα αναπλάθουν μνήμες στην πόλη που σχετίζονται με το 1821 και με γνωστά επεισόδια της περιόδου, παρακινώντας τους ενδιαφερόμενους να κινηθούν σε σημεία ενδιαφέροντος της πόλης και της περιοχής και να συμμετάσχουν σε διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια. Οι πολυμεσικές εφαρμογές και οι προβολές θα φιλοξενούνται και στο ιστορικό κτήριο του Παλαιού Δημαρχείου της Καλαμάτας μαζί με έκθεση αντικειμένων της εποχής ώστε ο επισκέπτης να βιώσει συνολικά το αφήγημα της Καλαμάτας του 1821.

  • Νέα δρώμενα στην πόλη της Καλαμάτας με έμφαση στην συμμετοχή των επισκεπτών και κατοίκων της. Τα δρώμενα αυτά καθώς και η ψηφιακή πλατφόρμα θα θεσμοθετήσουν ένα πλαίσιο πολιτιστικών, εμπορικών και τουριστικών δρώμενων, τα οποία φιλοδοξούν να αποτελέσουν διαχρονικό σημείο αναφοράς για την πόλη.

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Νικόλαος Ζαχαριάς, Καθηγητής

Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.kalamata1821.com/

Facebook: https://www.facebook.com/kalamata1821/

 
CUBES

Το πρόγραμμα CUBES αποσκοπούσε στην ανάπτυξη ενός διαδραστικού προγράμματος εκπαίδευσης σε μια ανοιχτή προς όλους και φιλική προς τον χρήστη ψηφιακή πλατφόρμα, ώστε να δημιουργήσει και να μεταλαμπαδεύσει τεχνογνωσία αναφορικά με την αειφόρο διαχείριση των υλικών και άυλων πολιτισμικών πόρων. Ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, το CUBES επιδίωκε να ενισχύσει κάθε τομέα της κοινωνίας (άτομα, φορείς, οργανώσεις) να υιοθετήσουν και να διαχειριστούν τους πολιτισμικούς πόρους τους με όρους βιωσιμότητας, αποβλέποντας στην ενίσχυση της πολιτιστικής δημοκρατίας καθώς και στη βιωσιμότητα των πολιτισμικών αγαθών. Το CUBES συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Erasmus+, KA2 Συμπράξεις για Καινοτομία και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών, KA204 Στρατηγικές Συμπράξεις στον Τομέα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

Για το πρόγραμμα, βλ. εδώ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Πρόγραμμα Καθημερινός Πολιτισμός  εδρεύει στο Τμήμα Ιστορίας. Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών στην Καλαμάτα. Θεσμοθετήθηκε με απόφαση Συγκλήτου, μετά απο πρόταση της καθηγήτριας κ. Σερεμετάκη που είναι και η επιστημονική υπεύθυνη του Προγράμματος.

Βασικός στόχος του Προγράμματος Καθημερινός Πολιτισμός είναι η δημιουργία καινοτόμων δράσεων και διαλόγων μεταξύ Πανεπιστημίου και Κοινωνίας.

Σχεδιάζει και υλοποιεί θεματικές εκδηλώσεις και δράσεις καθως και σεμιναριακού τύπου Συμπόσια που αναδεικνύουν τις συγκλίσεις μεταξύ Επιστημών και Τεχνών στο επίπεδο της καθημερινής ζωής και του πολιτισμού.

Προωθεί την εθνογραφική, επιτόπια έρευνα και καθημερινή παρατήρηση για τη διάσωση και αναδόμηση της ιστορίας και κουλτούρας της Πελοποννήσου ειδικότερα.

Επιστημονική Υπεύθυνη: Κωνσταντίνα-Νάντια Σερεμετάκη, Καθηγήτρια
 

Περισσότερες πληροφορίες στο http://culture.uop.gr/

 

Πράξη: «Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου»

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (Ε.Π.Ε.Δ.Β.Μ.) του ΕΣΠΑ (2007-2013), συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - Ε.Κ.Τ.) και από εθνικούς πόρους.

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Αθανάσιος Κριεμάδης, Καθηγητής
 

Τμηματική Υπεύθυνος: Ιωάννα Σπηλιοπούλου, Επίκουρος Καθηγήτρια
 

Διδάσκουσα: Μαρία Κουρή, Λέκτωρ

Ακαδημαϊκές Συνεργασίες με Τοπικούς Πολιτιστικούς Οργανισμούς

Το Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» ενίσχυσε τις θεωρητικές γνώσεις και τις πρακτικές δεξιότητες των φοιτητών στους τομείς της πολιτιστικής επιχειρηματικότητας, της παραγωγής καινοτομίας και του μάρκετινγκ. Επιπλέον, το Πρόγραμμα οδήγησε σε νέες συνέργειες με εξέχοντες πολιτιστικούς οργανισμούς του τόπου, συνδέοντας τους φοιτητές με τον επαγγελματικό χώρο.


Στο πλαίσιο αυτό, ομάδες φοιτητών δημιούργησαν, εφήρμοσαν, προώθησαν και αξιολόγησαν νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για τρεις τοπικούς πολιτιστικούς οργανισμούς. Τα προγράμματα αυτά βασίζονταν Βασίζονταν σε σύγχρονες θεωρίες της μουσειοπαιδαγωγικής και της πολιτιστικής διαχείρισης. Προσφέρθηκαν σε συγκεκριμένες ομάδες της τοπικής κοινωνίας, με στόχο να καλύψουν κενά αγοράς των συνεργαζόμενων πολιτιστικών οργανισμών.

Ο αντίκτυπος του Προγράμματος ήταν πολύπλευρος. Παράλληλα με την εκπαίδευση των φοιτητών σε πρακτικές απόψεις της μουσειακής εκπαίδευσης και της πολιτιστικής διαχείρισης, ενίσχυσε τους δεσμούς μεταξύ του Πανεπιστημίου και της τοπικής κοινωνίας.

Οι συνέργειες αυτές έλαβαν ευρεία κάλυψη από τα τοπικά ΜΜΕ και θετικότατες κριτικές από τους συμμετέχοντες. Ιδιαίτερα το πρόγραμμα «Ταξίδι στην Ιστορία του Νομίσματος» επιλέχθηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας και προσφέρθηκε κατά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2012 και την Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας.

 

 

Μελέτες Περίπτωσης

Στο πλαίσιο του ίδιου Προγράμματος διεξήχθησαν δύο μελέτες περίπτωσης για τον πολιτιστικό τομέα, ώστε να αξιοποιηθούν και ως υλικό διδασκαλίας:

Σπηλιοπούλου, Ι. και Μ. Κουρή. 2011. Μελέτη Περίπτωσης στην θεματική ενότητα «Πολιτισμός»: «Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ως παράγων τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης: Καινοτόμος Σχεδιασμός Διαδρομών Πολιτισμικού Τουρισμού στη Μεσσηνία». Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Η επικαιροποιημένη εκδοχή της μελέτης περίπτωσης δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πολιτισμός, Παραδόσεις (2014, τ. 1Β). Διαβάστε την περίληψη. 

Σπηλιοπούλου, Ι. και Μ. Κουρή. 2012. Μελέτη Περίπτωσης στην θεματική ενότητα «Πολιτισμός»: «Διοίκηση πολιτιστικών μονάδων. Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας». Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

 

Ενημερωμένο: Ιουνίου