Στο Τμήμα διεξάγεται πολύπλευρο ερευνητικό έργο στους επιστημονικούς τομείς που θεραπεύονται: Ιστορία, Αρχαιολογία και Διαχείριση Πολιτισμικών Αγαθών. Για τον κατάλογο των ερευνητικών έργων, πατήστε εδώ

Διεπιστημονική, Αρχαιολογική Έρευνα του Τμήματος ιστορίας, Αρχαιολογίας και Δ. Π. Α. στη Νήσο Κεφαλληνία

Το Εργαστήριο Ενάλιας Αρχαιολογίας διευθύνει την γεωαρχαιολογική έρευνα της παράκτιας ζώνης της Νήσου Κεφαλληνίας, αρχικά σε συνεργασία με τα καθ’ ύλην αναγνωρισμένα επιστημονικά κέντρα Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» και Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.). Το έργο συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των προσκεκλημένων φορέων-αποδεκτών της συναφούς δράσης του ερευνητικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος FP 7 ITACA (Innovation Technologies and Applications for Coastal Archaeological Sites). Το πρόγραμμα της Νήσου Κεφαλληνίας συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των εγκεκριμένων ερευνητικών προγραμμάτων διεθνώς ως φορέας έρευνας και εκπαίδευσης φοιτητών και στην αγγλική γλώσσα αναγνωρισμένος από τα αντίστοιχα ιδρύματα της αλλοδαπής. Προς τούτο συνεργάστηκε το Institute for Field Research, Fieldwork Programs 2014 και 2015 [Διαβάστε την Έκθεση 2014 εδώ (αγγλικά)]. Για τις εκθέσεις των ετών 2022 και 2023 διαβάστε εδώ και εδώ αντίστοιχα. 

Αρχαιολογική Έρευνα Κάστρου Καλαμάτας

Η Αρχαιολογική Έρευνα Κάστρου Καλαμάτας είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα συνεργασίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Στόχος της έρευνας στο Κάστρο Καλαμάτας είναι η διερεύνηση της χρήσης του χώρου του κάστρου έως και τους νεότερους χρόνους (εγκατάσταση και λατρευτικές δραστηριότητες διαχρονικά, διαχείρισή του ως μνημείου) και, μέσω αυτής, η συστηματική τεκμηρίωση της ιστορίας της αρχαίας, μεσαιωνικής και νεότερης πόλης (Φαρών-Καλαμάτας). Σημαντική παράμετρος της έρευνας στο Κάστρο Καλαμάτας είναι ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της, καθώς απασχολεί φοιτητές του Τμήματος ΙΑΔΠΑ, οι οποίοι εκπαιδεύονται στις μεθόδους και πρακτικές της έρευνας πεδίου (ανασκαφή, διαχείριση αρχαιολογικών δεδομένων).

Image
Αρχαιολογική Έρευνα Επιφανείας στην Άνω Μεσσηνία

Το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας διεξάγει την Αρχαιολογική Έρευνα Επιφανείας στην Άνω Μεσσηνία (2021-2025), με Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος την Ελένη Ζυμή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας.

Το πρόγραμμα συνίσταται στον εντοπισμό και την ψηφιακή χαρτογράφηση των αρχαιοτήτων και των μνημείων (από την προϊστορία μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα), σε μια έκταση 30.000 στρεμμάτων στη βορειονατολική Μεσσηνία, στον Δήμο Οιχαλίας. Η περιοχή είναι πολλά υποσχόμενη λόγω των εν πολλοίς άγνωστων αρχαιοτήτων που διαθέτει, του πλούσιου φυσικού της περιβάλλοντος και της σπουδαίας τοπικής της ιστορίας. Μέλη ΔΕΠ του ΤΙΑΔΠΑ, φοιτητές και επιστημονικοί συνεργάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συνεργάζονται με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς για την επιτυχημένη διεξαγωγή του προγράμματος.

Η μεθοδολογία που εφαρμόζεται στην Αρχαιολογική Έρευνα Επιφανείας στην Άνω Μεσσηνία (2021-2025) περιλαμβάνει: α) παραδοσιακές τεχνικές της Αρχαιολογίας του Τοπίου, δηλαδή διερεύνηση της υπαίθρου με βάδιση, β) εφαρμογές της νέας τεχνολογίας (ανάλυση δορυφορικών εικόνων, ιστορικών αεροφωτογραφιών και λήψεων με drone και χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) για την ψηφιακή αποτύπωση και χαρτογράφηση των θέσεων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και των μνημείων).

Το πρόγραμμα έχει τρεις άξονες ενδιαφέροντος: α) έρευνα, β) εκπαίδευση, γ) ανάπτυξη.

α) Έρευνα

  • Παραγωγή νέας γνώσης για την τοπική ιστορία και την πολιτισμική κληρονομιά.

  • Θεωρητική: σχετικά με την τοπική ιστορία της Άνω Μεσσηνίας διαχρονικά, τα μνημεία της και τη διαχείρισή τους, την εξέλιξη των οικισμών και της κατοίκησης, τη χρήση της γης και τα οδικά δίκτυα.

  • Εφαρμοσμένη: αξιοποίηση της τεχνολογίας στην αρχαιολογική έρευνα πεδίου και στη διαχείριση «μεγάλων δεδομένων».

β) Εκπαίδευση

  • Εκπαίδευση των φοιτητών του Τ.Ι.Α.Δ.Π.Α και άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού στην αρχαιολογία πεδίου, με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

  • Ευαισθητοποίηση των τοπικών κονωνιών σε θέματα προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς και περιβάλλοντος.

γ) Ανάπτυξη

  • Προστασία και διατήρηση των μνημείων από φυσικούς και ανθρωπογενείς κινδύνους, μέσω της ταυτοποίησης, της καταγραφής και της ψηφιακή χαρτογράφησής τους.

  • Δημιουργία υποδομής για την ανάπτυξη ήπιου εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή και νέων οικονομικών διεξόδων για τους κατοίκους της.
Image
Image
Ενημερωμένο: Σεπτεμβρίου