Καλαμάτα: Μία πόλη φτιαγμένη από ιστορία και θάλασσα, 

γεμάτη με μνημεία ιστορίας και πολιτισμού

 

Image

Έδρα του ΤΙΑΔΠΑ είναι η Καλαμάτα, μια πόλη ιδανική, αφού μαζί με την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας συγκροτεί έναν πολιτισμικό χώρο από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Η ιστoρική διάρκεια της Καλαμάτας από τoυς πρoϊστoρικoύς χρόvoυς έως σήμερα έχει απoτυπωθεί στoν χώρo, με τη σταδιακή επέκταση της πόλης από τo κάστρo πρoς τo λιμάvι. Τo ιστoρικό κέvτρo της πόλης, η παλιά πόλη, περιλαμβάvει τoυς χώρoυς πoυ αvαπτύχθηκε o oικισμός της κλασικής, βυζαvτιvής, φραγκικής και oθωμαvικής επoχής, καθώς και τμήμα τoυ χώρoυ πoυ αvαπτύχθηκε τηv επoχή της oικovoμικής άvθησης της πόλης, στα τέλη τoυ 19oυ αιώvα. Το Κάστρο Καλαμάτας έχει περάσει στη μυθιστορηματική ιστορία με την Πριγκηπέσσα Ιζαμπώ του Α. Τερζάκη, ενώ στη νεότερη ελληνική ιστορία στον Ναό των Αγίων Αποστόλων έγινε η πρώτη δοξολογία σε ελεύθερο ελληνικό έδαφος την 23η Μαρτίου 1821.

Παρά τον καταστροφικό σεισμό (1986), σήμερα η Καλαμάτα είναι μια ζωντανή πόλη στους πρόποδες του Ταϋγέτου και δίπλα στο θαλάσσιο μέτωπο, που ξεχωρίζει για το δημιουργικό πολιτισμικό τοπίο της. Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, θέατρα, πινακοθήκες, φεστιβάλ καθώς και τοπικά έθιμα εμπλουτίζουν την ποιότητα ζωής και προσφέρουν πεδίο μελέτης, έρευνας και πρακτικής.

Εμβληματικοί φορείς, μεταξύ άλλων, είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, το Στρατιωτικό Μουσείο, το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο, η Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης-Πανταζοπούλειο, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Ν. Μεσσηνίας) και η δραστήρια Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας ΦΑΡΙΣ.

Στα περίχωρα της πόλης φιλοξενούνται οι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι των Ακοβίτικων και της Αρχαίας Θουρίας και λίγο μακρύτερα ξεδιπλώνεται ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης

Image

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες σε μέγεθος αλλά και σε διατήρηση πόλεις της αρχαιότητας, που έχει αναδειχθεί και χάριν στις σημαντικές προσπάθειες ανάδειξης και διαχείρισής της με σύγχρονους όρους. Με το ιερό του Ασκληπιού και τα άλλα ιερά της, τα δημόσια οικοδομήματα και τις επιβλητικές της οχυρώσεις η αρχαία πόλη δεσπόζει σε ένα μαγευτικό μεσογειακό τοπίο, και μετατρέπεται σε ένα ανοικτό βιβλίο ιστορίας, αρχαιολογίας και μεθόδων διαχείρισης πολιτισμικών αγαθών.

 

 

Η φοιτητική ζωή στην Καλαμάτα

Η Καλαμάτα έχει έντονη νυχτερινή ζωή χειμώνα και καλοκαίρι καθώς συνδυάζει υπέροχα το βουνό με την θάλασσα. Στην Καλαμάτα εδρεύουν Τμήματα και Σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. 

Image

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει εκτεταμένες αναπλάσεις που έχουν αλλάξει την εικόνα της πόλης (κεντρική πλατεία, οδός Φαρών, Ιστορικό Κέντρο, παραλιακή, πεζόδρομοι κλπ), ενώ έχει κατασκευασθεί ποδηλατόδρομος, ο οποίος αρχίζει από την αγορά, στο ύψος του ΚΤΕΛ και διασχίζοντας όλη την πόλη σε μια μαγική διαδρομή περνώντας από την κεντρική πλατεία και το πάρκο του ΟΣΕ καταλήγει στη παραλία. 

Σπουδαίες εκδηλώσεις με πανελλήνια ακόμη και διεθνή εμβέλεια διοργανώνονται κάθε χρόνο στην πόλη. Από τις αθλητικές εκδηλώσεις ξεχωρίζουν τα Παπαφλέσσεια (στίβος) και το Κύπελλο Καλαμάτας (ρυθμική γυμναστική), ενώ από τις πολιτιστικές το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού

Image

Από το 2012 διοργανώνεται τις Απόκριες το «Καλαματιανό Καρναβάλι».  Η πόλη εορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου (Υπαπαντή του Σωτήρος), ενώ στις 23 Μαρτίου εορτάζεται η απελευθέρωση της Καλαμάτας από τους Τούρκους. Η πόλη διαθέτει πλήρεις και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις όπου μπορεί καθένας να αθληθεί. Τέλος, διαθέτει νέο, σύγχρονο νοσοκομείο καθώς επίσης και διεθνές αεροδρόμιο. 

 

Αξιοθέατα

 

Χώροι Πολιτισμού: Αμφιθέατρο Κάστρο, Δημοτική Σχολή Χορού-Διεθνές Κέντρο Χορού, Δημοτικό Εικαστικό Σχολείο, Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας «Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή», Δημοτικό Ωδείο, Κεντρική & Νέα Σκηνή Θεάτρου, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, Μουσείο Σιδηροδρόμων.

Μουσεία: Αρχαιολογικό Μουσείο ΜεσσηνίαςΠολεμικό Μουσείο - Παράρτημα Καλαμάτας.

Αρχαιολογικοί χώροι: Ακοβίτικα, Ελαιοχώριο, Βόλιμου Αρτεμισίας, Αρχαία Θουρία.

Πινακοθήκες:  Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας «Α.ΤΑΣΣΟΣ»Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης Καλαμάτας.

Βιβλιοθήκες: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη ΚαλαμάταςΛαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας.  

Image

  

                 

Πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας (https://www.kalamata.gr/el/)


 

 

Ενημερωμένο: Ιουνίου