ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ2

EL  EN

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ (03.06.2023)

 

Το Σάββατο, 03 Ιουνίου 2023, υλοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη 47 φοιτητών/τριών του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών (Τ.Ι.Α.Δ.Π.Α.) στην Καστάνια Δυτικής Μάνης. Οι φοιτητές/τριες περιηγήθηκαν στον οικισμό της Καστάνιας, όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιτόπιο μάθημα συνδεόμενο με την μνημειακή τοπογραφία και την τοπική ιστορία του οικισμού, και να συζητήσουν ζητήματα πολιτισμικής διαχείρισης, με αφορμή την προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας για την αναστήλωση, αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημειακού αποθέματος του οικισμού.

Το επιτόπιο μάθημα υλοποιήθηκε από τον Δρ. Μιχάλη Κάππα, Προϊστάμενο του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, στο πλαίσιο της μεταδιδακτορικής έρευνας που διεξάγει στο Τ.Ι.Α.Δ.Π.Α. για την ανάδειξη της φυσιογνωμίας της Καστάνιας, υπό την επίβλεψη της Προέδρου του Τμήματος, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας κας Ιωάννας Σπηλιοπούλου, η οποία συμμετείχε επίσης στο επιτόπιο μάθημα. Ο Δρ Κάππας επικεντρώθηκε αφ’ ενός στην αρχιτεκτονική και τον μνημειακό διάκοσμο των σημαντικότερων ναών του οικισμού (Άγ. Πέτρος, Άγ. Νικόλαος της Μαρούλαινας), και αφ’ ετέρου σε ζητήματα αναστήλωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης της εκκλησιαστικής και κοσμικής αρχιτεκτονικής του. Το επιτόπιο μάθημα έκλεισε με την επίσκεψη του Πύργου Δουράκη, που έχει μετατραπεί σε μουσειακό χώρο, μετά από την αναστήλωσή του. 

Την ομάδα συνόδευσε και ο Δρ. Δημήτριος Βαχαβιώλος, μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Τ.Ι.Α.Δ.Π.Α, ο οποίος αναφέρθηκε σε θέματα τοπικής ιστορίας, εστιάζοντας κυρίως σε ζητήματα εκκλησιαστικής ιστορίας και αρχειακών πηγών για την ιστορία της ευρύτερης περιοχής.

Η γενικότερη διοργάνωση και επίβλεψη της εκδρομής οφείλεται στην Πρόεδρο του Τ.Ι.Α.Δ.Π.Α, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κα Ιωάννα Σπηλιοπούλου. Οι φοιτητές/τριες  που συμμετείχαν, προέρχονταν κατά προτεραιότητα από τα μαθήματα του Η΄ εξαμήνου: α) Διαχείριση Πολιτισμικών Αγαθών IV: Ανάδειξη και Διαχείριση Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Οικιστικών Συνόλων και β) Τουρισμός και Βιώσιμη Ανάπτυξη: Χάραξη Πολιτιστικών Διαδρομών, με διδάσκουσα την κα Σπηλιοπούλου. Στην εκδρομή συμμετείχαν και κάποιοι φοιτητές/τριες μικροτέρων εξαμήνων.

090623 IMAGE

Το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών του ΤΙΑΔΠΑ είναι πιστοποιημένο από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) (2018-2023) με τον ανώτατο βαθμό. Δείτε εδώ το κείμενο της αξιολόγησης